Functioneel of fictioneel?

Gepubliceerd op 14 maart 2019 om 18:00

Training x sport

 

Veel verschillende combinaties worden gemaakt tussen verschillende sporten en fitness methodes. Powerlifting met MMA (Jon Jones), Gymnastics met MMA (Georges St-Pierre), olympisch gewichtheffen met schaatsen (Hein Otterspeer), CrossFit met American football (Greg Jennings). Waarschijnlijk heb je nog talloze andere atleten die een bepaalde fitness methode gebruiken.

 

Fictie

 

Vaak wordt de assumptie gemaakt dat omdat een bepaalde atleet een specifieke trainingsmethode gebruikt dat dat dan meteen het beste systeem is. Laten we één ding voorop stellen. Geen enkele trainingsmethode is functioneler dan het doen van de functie zelf (in dit geval de sport). Toen Conor McGregor won van Jose Aldo en zo kampioen werd, trainde hij volgens de principes van Ido portal. Ido zal vast een hoop goeds voor hem gedaan hebben, maar het feit blijft dat McGregor genetisch goed aangelegd is. Hij heeft een goeie reach voor de gewichtsklasse waar hij in zit en een dominantie in snelle spiervezels. Hoeveel invloed Ido portal heeft gehad op de prestaties van McGregor is discutabel.

 

Supplementatie

 

Dus wat is het beste systeem om te gebruiken om je sportprestaties te supplementeren? Het belangrijkste wat je moet doen is de bewegingen binnen die sport zoveel mogelijk definiëren. Zodra je dit gedaan hebt en andere aspecten hebt overwogen zoals bijvoorbeeld hersteltijd of het gewicht waar je op wilt blijven zitten. Kun je één of meerdere methodes kiezen die aansluiten op jouw behoeftes. Dit geldt in theorie ook voor de mensen die niet aan een andere sport doen behalve fitness (fitness als samenvatting van CrossFit, Gymnastics etc.). Wil jij jouw trainingen functioneel maken, train dan volgens jouw dagelijkse functies. Deze zijn voor een ieder anders.

 

Voorbeeld

 

Ben jij een bediende in een cafe of ben jij heftruckchauffeur, als bediende wil je er bijvoorbeeld voor zorgen dat je langdurig je houding kunt behouden terwijl een dienblad op je hand rust. Als heftruck chauffeur wil je misschien meer voor zorgen dat je gemakkelijk de heftruck op en af kunt stappen. De bediende kan beter langdurige conditie onderdelen in zijn trainingen doen, terwijl de heftruckchauffeur meer intensieve intervallen moet doen i.v.m. het op en af stappen van de heftruck.

 

Definieer->match

 

Functie moet gedefinieerd worden wil je trainingen ‘’functioneel’’ noemen. Als jouw functie inhoud: lopen, zitten, trappen op en af gaan, je tanden poetsen, in je handen klappen, langdurig aandacht behouden, Ga zo door. Match jouw trainingsprogramma dan met deze functies. Match jij jouw programma niet met deze functies hoeft dit niet perse schadelijk te zijn, je kunt het alleen in feite niet functioneel noemen omdat het niet gefocust is op het verbeteren van jouw functies in het leven. Daarintegen, als jij een (competitieve) CrossFit atleet bent is het doen van CrossFit waarschijnlijk het meest functionele wat je op dat moment kunt doen. 

 

David Scharff

sport coach/atleet

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.