Op de lat kopen

Gepubliceerd op 5 maart 2019 om 18:00

In mijn ogen kun je skills kopen, alleen niet met geld maar met tijd. Als atleten aan mij vragen of ik hun een bepaalde skill wil leren bekijk ik waar ze staan, en bereken ik aan de hand van die analyse hoeveel zij moeten betalen en op welk gebied zij moeten investeren. Na die analyse staat het bedrag dan ook echt vast, onderhandelen over de prijs kan niet. Uiteraard kun je het proberen, maar in veel gevallen zie je als gevolg van deze poging dat zij toch meer moeten betalen dan dat in eerste instantie gehoeven had.

 

Wat bedoel ik precies te zeggen? Je moet bepaalde stappen niet overslaan, doe je dit wel dan zal dit zo zijn consequenties hebben. Het eerste wat ik vraag als mensen een butterfly pull up willen kunnen is ‘’waarom?’’. Zelf vind ik de reputatie die butterfly pull ups hebben heel erg overbodig. In feite zijn de kipping varianten van elke bodyweight oefening een makkelijkere optie en niet een moeilijkere. Vergelijk maar eens de statistieken van de elite crossfit atleten. Vergelijk strict met kipping, iemand die 50 kipping/butterfly pull ups heeft zal misschien 20 pull ups hebben.

 

Begrijp me niet verkeerd, de kipping varianten hebben zo zijn plaats in een trainingsprogramma en als je op wedstrijdniveau binnen crossfit wilt presteren kun je er niet aan ontkomen. Qua techniek zijn deze oefeningen veel moeilijker. Maar te veel mensen denken dat dit juist het aspect is waar zij op moeten focussen maar dat doe je later. Het begint bij kracht, daarna specifieke drills die ervoor zorgen dat je die kracht goed getimed en op de juiste plaats in kunt zetten. Je moet bepaalde spieren aan het werk kunnen zetten in een rustig tempo voordat je meer snelheid of complexiteit wilt toevoegen.

 

Als je niet 5 ring dips uit kunt voeren met een pauze van 3 seconde onderin, hoe denk je dan jezelf op te kunnen vangen als jij jezelf omhoog kipt in die dip tijdens een muscle up poging. Laat staan als jij het tijdens een wod zou doen met een hoge hartslag. Als je het al niet kan wanneer je niet moe bent en je je tijd kunt nemen, waarom zou het dan wel lukken in een moeilijkere situatie. Toch zie je het vaak voorbij komen dat mensen bepaalde strict oefeningen niet bezitten maar wel bijvoorbeeld butterfly pull ups aan het oefenen zijn. Misschien slagen zij ook wel en kunnen ze ineens wel butterfly pull ups, de vraag is dan: hoe lang gaan zij dit kunnen voordat zij de pijntjes gaan ervaren? En was het het waard?

 

Besteedt veel tijd aan het opbouwen van kracht en het uitbalanceren daarvan. Niet alleen zul je snel de kipping varianten aan kunnen leren, ook zul je merken dat het de anderen onderdelen van crossfit perfect aanvult.

 

geduld is een schone zaak, ongeduld een dubieuze.

 

David Scharff

sport coach/atleet

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.