Road to ’’insert skill’’, op een verantwoorde manier.

Het eerste wat je wilt doen is de oefening perfect uitvoeren, zonder compensaties en/of vermoeidheid. Dit kan betekenen dat je een paar stappen terug moet doen, denk aan de welbekende chicken-wing tijdens te muscle up (niet tegelijkertijd de ellebogen draaien). Merk jij dat je dit hebt tijdens de muscle up, zorg er dan voor dat je de weerstand zodanig verlaagd dat je dit niet meer hebt. Denk aan een box muscle up (vanaf de box op de bar komen). Doe dit vaak, je hebt gemiddeld zo’n 300 tot 500 reps nodig om een patroon te bewerkstelligen. Om een foutpatroon te fixen zal je zo’n 3000 tot 5000 reps nodig hebben. Aanleren is makkelijker dan afleren. Zodra je het gewenste patroon erin geslijpt hebt, kun je langzamerhand de weerstand verhogen tot het juiste niveau.

Lees meer »

De open is voorbij...wat nu?

Goeie vraag, dit ligt natuurlijk aan het individu zelf. Ik hoop uiteraard niet dat je besluit te stoppen met CrossFit. Voor veel beginners is The Open een goeie test (mist je de correcte fundering hebt zie:https://www.aexel-programming.nl/blog/311407_navigatie-zonder-beginpunt) om te bekijken op welke aspecten binnen CrossFit je goed scoort en waar er verbetering zit. Nou hoor ik regelmatig dat mensen The Open zien als een test, maar zoals ik al in mijn vorige blog ‘’whiteboard misbruik’’ duidelijk maakte: als je niks met de gegevens doet, heb je er niks aan. Bijvoorbeeld wanneer je deelneemt aan een examen Nederlands en je erachter komt dat je gefaald bent op grammatica, kun je daar beter je tijd aan besteden. Doe je dit niet, zul je uiteraard weer falen.

Lees meer »

Op de lat kopen

In mijn ogen kun je skills kopen, alleen niet met geld maar met tijd. Als atleten aan mij vragen of ik hun een bepaalde skill wil leren bekijk ik waar ze staan, en bereken ik aan de hand van die analyse hoeveel zij moeten betalen en op welk gebied zij moeten investeren. Na die analyse staat het bedrag dan ook echt vast, onderhandelen over de prijs kan niet. Uiteraard kun je het proberen, maar in veel gevallen zie je als gevolg van deze poging dat zij toch meer moeten betalen dan dat in eerste instantie gehoeven had.

Lees meer »

Whiteboard misbruik

Binnen de CrossFit community is het gebruikelijk dat je na een workout je behaalde score (tijd/reps/gewicht) op het bord schrijft. Alhoewel ik zelf ook heb meegedaan aan deze activiteit ben ik dit na een tijdje wel gaan heroverwegen. Ik vroeg mijzelf af ''waarom schrijf ik eigenlijk mijn score op het bord?''. Al snel kwam ik tot de conclusie dat dit een tool was om mijn ego te strelen na een les, om achteraf op het bord te kijken en te zien dat ik bij de top behoorde van de gym. Daarnaast is het opschrijven van je score iets wat je ''hoort te doen'' als je aan CrossFit doet.

Lees meer »